Foto: iStock

Pozor na falešný steak! Díky čárovému kódu už nehrozí, že sníte kus koně

Věci chytřeAktuality pod minutu čtení

Hovězí steaky by mohly být v budoucnu opatřené čárovým kódem, který půjde naskenovat chytrým mobilním telefonem. Z neviditelného kódu nastříkaného přímo na maso bude možné zjistit původ výrobku. Zabrání se tak podvodům se záměnou hovězího masa za jiné nebo machinacemi s jeho původem.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho:

Hovězí steaky by mohly být v budoucnu opatřené čárovým kódem, který půjde naskenovat chytrým mobilním telefonem. Z neviditelného kódu nastříkaného přímo na maso bude možné zjistit původ výrobku. Zabrání se tak podvodům se záměnou hovězího masa za jiné nebo machinacemi s jeho původem.

Podle britského deníku The Daily Telegraph nová technologie může pomoci dohledovým orgánům i obchodníkům zamezit skandálům, jako byl ten v roce 2013, kdy se celá Evropa potýkala se záměnou hovězího masa za koňské.

Technologii vyvíjí poradenská firma PwC. Kód mají tvořit jemné částice oxidu křemičitého, který se používá proti stékání v některých potravinách. Pro jeho využití ke značení masa PwC již získala regulační souhlas. Podobný systém se již ve farmaceutickém průmyslu používá ke sledování léků.

Označování by mohlo být prováděno v každé fázi procesu výroby masa. Spotřebitelé se díky tomu dozvědí, odkud steak je, co zvíře jedlo a jak bylo maso zpracováno. V první fázi by měly být neviditelně značené primární obaly masa, později i samotné kusy masa. Poprvé má být tento způsob označování použit v příštích dvanácti měsících v Číně a v Austrálii.

 

Témata:
Líbí se vám článek? Sdílejte ho:
link odkaz
Reklama