Foto: Pubinno

Když v hospodě neumí načepovat pivo, nastupuje chytrá pípa od Turka

Firmy chytřerozhovor 6 min čtení

K létu patří dovolená, koupání… a dokonale načepované pivo. Že s tím mají hospodští mnohdy problém, takže jim pípa pění moc nebo naopak málo, pivo nemá správnou teplotu a podobně? Možná by se vše vyřešilo, kdyby používali chytrou pípu tureckého startupu Pubinno.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho:

K létu patří dovolená, koupání… a dokonale načepované pivo. Že s tím mají hospodští mnohdy problém, takže jim pípa pění moc nebo naopak málo, pivo nemá správnou teplotu a podobně? Možná by se vše vyřešilo, kdyby používali chytrou pípu tureckého startupu Pubinno.

Související článek

Další mezník pro virtuální realitu? Slouží v pražském nevěstinci s umělými pannami

Pražský podnik Naughty Harbor s extrémně realistickými silikonovými pannami vzbudil při svém otevření před několika měsíci obrovský mediální zájem. Nevěstinec s umělými zaměstnankyněmi teď do nabídky přidává novinku – virtuální realitu.

„Turecko není zrovna světová pivní velmoc a ve spoustě hospod tu pořádně točit neumějí,“ vysvětluje Can Algul. Zapálenému pivaři tenhle problém vadil natolik, že se s ním rozhodl něco udělat – a vymyslel pípu, která podle jeho slov udělá dobrého výčepního i z úplného nováčka. Na vídeňské konferenci Pioneers, kde si jinak podávali dveře hlavně špičkoví vědci, vizionáři a byznysmeni, byl stánek jeho firmy Pubinno obsypaný od rána do večera – aby ne, venku bylo horko a dobře načepované pivo chutnalo všem. Mimochodem, Can se už při seznámení projevil jako opravdový znalec – ačkoliv v Česku nikdy nebyl, vysypal z rukávu názvy minimálně pěti zdejších pivních speciálů, o kterých patrně neví ani většinové osazenstvo našich hospod.

Co je Pubinno?

Velmi jednoduše řečeno je to chytrá pípa, nebo spíš pípa s umělou inteligencí. Rozhodli jsme se, že pomůžeme vyřešit odvěký problém, kdy pivovar uvaří dobré pivo, pak ho v sudu dodá do hospody nebo baru a tam z něj udělají teplou břečku, nebo neumějí načepovat pořádně pěnu, případně se do sklenice dostane kovová pachuť a podobně. V Česku, v Německu nebo ve Skandinávii to asi takový problém není, to jsou země s pořádnou pivní kulturou, ale třeba ve Středomoří pivo nemá zdaleka takovou tradici a s podobnými trablemi se tu potkáváte na každém kroku. Možná to znáte z dovolené.

Popravdě ani v Česku nefunguje vždy všechno na jedničku. A jak ten problém řeší vaše chytrá pípa?

Několika způsoby. Především funguje jako spolehlivý monitorovací systém – měří teplotu, tlak, průtok, ale také kyselost prostředí, z čehož právě pochází ta zmiňovaná kovová pachuť. Hospodský to všechno má neustále před očima na displeji přímo na pípě – trochu to vypadá, jako by si na ni připevnil běžný chytrý telefon – rozměry i kvalita displeje tomu odpovídají. A samozřejmě může udržovat všechny hodnoty v ideálním rozmezí a jakékoli odchylky hned srovnat. Kromě toho si sám může volit třeba typ pěny a sílu proudu.

Není systém na některé méně znalé výčepní příliš složitý?

Právě že ne. Můžete si vybrat režim, v jakém pracujete. Pokud se hospodský ve své práci vyzná, může volit libovolnou variantu manuálně, ale také můžete jen zadat typ piva – ležák, ale a podobně – a systém podle toho zvolí sám, jak má načepované pivo vypadat. A jak už jsem říkal, naše pípa je vybavená umělou inteligencí, takže časem pozná váš styl u konkrétních typů nebo značek piva, a když budete chtít, začne se vám přizpůsobovat. Jinými slovy, je určená pro začátečníky i experty.

Související článek

Konec burácivého zvuku. První Harley-Davidson v elektrice dorazí k českým zákazníkům v září

První elektrický motocykl Harley-Davidson pod názvem LiveWire přijde na český trh během září, vyrábět se začne v červenci.  Letos chce dovozce prodat několik kusů, příští rok už by jich mělo být kolem padesátky. LiveWire bude zatím prodávat pouze prodejce v Praze, v dalších letech firma počítá z rozšířením prodejních míst i na Brno a Ostravu. Cena stroje bude přesahovat 700 000 korun.

Má ještě nějaké další funkce?

Umí například řešit jeden velmi palčivý problém – plýtvání pivem. Podle Amerického sdružení restauratérů činí průměrná ztráta při čepování 23 procent z každého sudu. To je obrovské číslo a hospodští tak přicházejí o spoustu peněz. A tohle číslo se radikálně sníží, pokud hospodský využívá pípu správně a točí tak, jak mu náš systém radí. Máme potvrzené od mnoha majitelů restaurací a barů, včetně velkých řetězců, že to funguje opravdu dobře, plýtvání se snižuje prakticky až na nulu. I tady využíváme strojového učení – systém se postupně přizpůsobuje různým typům sudů.

Kromě toho Pubinno funguje jako velmi účinný evidenční systém, který shromažďuje data od nákupu piva až po jeho vytočení v baru. To se může hodit jak majitelům a hospodským, tak i nejrůznějším servisním technikům a údržbářům, kteří třeba v případě nějaké závady snadno zjistí, kde se stala chyba, a můžou problém řešit. Vlastně se dá módním slovem říct, že jsme vytvořili takový uzavřený pivní ekosystém – to zní hezky, ne?

A jak vypadá používání Pubinna v praxi?

Výměna normální pípy za náš chytrý model trvá pět minut a zvládne ho v podstatě každý, všechny rozměry a typy přípojek jsou standardní, chce to jen běžnou elektrickou zásuvku. A pak už se vám na pípě rozsvítí náš displej – mimochodem na pohled velmi hezký, alespoň já jsem o tom tedy přesvědčený. Vyvinuli ho v San Francisku v designovém studiu, které pracuje i pro Apple. Pak už v základním nastavení stačí jen stisknout tlačítko s typem piva a množstvím a pivo se načepuje automaticky, s optimální teplotou i množstvím pěny. Základní databázi piv má systém od začátku v paměti. Také hned od začátku můžete počítat s varovnými hláškami v případě, že něco není v pořádku – teplota, tlak a podobně, případně když pivo v sudu dochází.

Jak je velká ta základní databáze piv, s níž systém pracuje?

V současné době je v ní více než šest set piv všech typů. Samozřejmě jsou rozdělené do jednotlivých kategorií, ale barman ani nemusí vědět, kam dané pivo zařadit, stačí, když si v databázi najde jeho název. Časem bychom mimochodem tenhle krok chtěli ještě podstatně zmodernizovat – cílem je, aby barman jen načetl čárový kód ze sudu a systém podle toho automaticky pozná, co se aktuálně čepuje.

Šest set piv není málo, ale za rozšíření by to jistě stálo…

Však na tom taky usilovně pracujeme, je nám jasné, že to je jenom začátek – na světě, tedy aspoň v té části světa, kde fungujeme nebo chceme fungovat, existuje asi deset tisíc pivních značek.

A kde všude vlastně vaše chytré pípy momentálně fungují?

Máme v portfoliu pět měst – San Francisco, Mexiko City, Tel Aviv, Istanbul a Amsterdam. Nabízíme systém majitelům malých hospůdek či barů i velkým řetězcům, to je úplně jedno, využívat ho může každý. Samozřejmě plánujeme, že se prosadíme i leckde jinde, zatím jsme opravdu na začátku.

Související článek

Chytré rukavice hasičů zjistí, jestli za dveřmi hoří. Vymysleli je v Plzni

Chytrá rukavice dokáže změřit teplotu v bezprostřední blízkosti hasiče i předmětu před ním. Stačí na konkrétní objekt jen namířit laserový paprsek, který z rukavice vychází. Její vývoj trval dva a půl roku. Čeští hasiči o ni ale zatím příliš nestojí. Zájem o ni je za hranicemi Česka.

Jak majitelé na vaši nabídku reagují?

Hlavně v Evropě je situace dost specifická a pro nás trochu komplikovaná – hospody tu často uzavírají exkluzivní smlouvy s velkými pivovary, které pak podnik vybaví prvním posledním od pípy, chladícího mechanismu a lednice až po sklenice a pivní tácky. Hostinský samozřejmě ušetří spoustu peněz, ale zároveň se zavazuje používat výhradně to darované vybavení, takže v takovém případě nemůže na naši nabídku kývnout, i kdyby se mu stokrát líbila. My se tudíž musíme zkusit domluvit přímo s těmi pivovary. Mimo Evropu se tahle praxe moc neprosadila, takže tam máme snazší startovní pozici, ovšem na druhou stranu je jasné, že dohoda s velkým pivovarem byla pořádné terno. V Turecku je na dobré cestě jednání s velkým pivovarem Efes, předběžný zájem projevil i Heineken.

Líbí se vám článek? Sdílejte ho:
link odkaz
Reklama